Om Sahlins Struts

Om Sahlins Struts

På Svedens gård, 6 km från Borlänge centrum finner ni hundratalet strutsar i olika åldrar.

Vi – Familjen Sahlin startade strutsuppfödning 1994 och sedan dess har nyfikenhet drivit oss till att lära oss nästintill allt om strutsar. Från början visste vi inte ens vad en struts åt eller hur den ska bo och nu har vi lärt oss att tillverka korvar, glass, ja till och med tvålar och hudvårdsprodukter. Uttrycket ”från jord till bord” förverkligas här på vår gård. Från våra fåglar förädlar vi allt som går att ta vara på. Vårt motto är att det är bara fantasin som sätter stopp. Vi har mellan 7 – 17 anställda här på gården som hjälper oss förverkliga det mottot och som tar hand om våra 30 000 besökare som besöker gården under året.

Vår vision är att djuren ska ha det bra och att vi samtidigt ska ha roligt.
Vårt mål är att vara ett givet besöksmål i Borlänge/Dalarna..

”Resan från att vara ett litet företag till ett varumärke över hela Sverige, har varit otroligt roligt, lärorikt samt inspirerande.”

Svedens gård

Svedens gård, hemmet för strutsarna, har tillhört familjen sedan 1903 då Kerstins farfars far flyttade från Leksand till Sveden. Sedan dess har mycket hänt. Nu är Svedens gård hem till strutsar och inte mjölkkor, vilket det länge var. Gården har även fått utstå 3 dramatiska bränder mellan 1997 – 2007 vilket självklart var otroligt oturligt men som även bidrog till att gården kunde anpassas till en modern verksamhet.

Du kan läsa mer om gårdens spännande historia i den innehållsrika boken ”Svedens Gård på Tunaslätten” skriven av Kerstins mor Ingegerd Granberg. Finns att köpa i vår butik. Se recension av stadsarkitekt Arne Ludvigsson här.