Om strutsar

Strutsen

Visste du att strutsen är nutidens levande dinosaurier? Om man tittar på strutsarnas ben ser man att de är reptillika. I vingspetsarna kan man se klor på samma vis som en Arkeopteryx (Urfågel) hade. Tillskillnad från många urfåglar kan strutsar inte flyga, det beror på deras avsaknad av bröstmuskler och bröstben.

Här på Sahlins Struts finns Strutio Camelus, den som ursprungligen levde vild i Afrika.

Mer strutsfakta:

Under sina första 12 månader väger strutsar otroligt fort, som mest 1 cm om dagen.

När strutsen är 1 år gammal har den uppnått en höjd på över 2 meter.

Strutsarna kan bli väldigt gamla och världens äldsta struts blev hela 81 år. Avelsdjuren i Sydafrika brukar bli 40 år gamla. De äldsta strutsarna hos Sahlins Struts är födda 1994.

Strutsarnas föda består till stor del av gräs eller hö, men de får komplement av havre och koncentrat.

Eftersom strutsar inte har några tänder äter strutsar grus för att kunna mala maten i magen.

Hjärnan hos en struts är väldigt liten, ungefär som en valnöt.

Strutsar har otroligt bra syn.

Strutsarna är revirhävdande djur, särskilt under parningstid. Man kan inte gå in till dem utan ett föremål så man blir längre än strutsen.

Att springa ikapp med en struts är lönlöst eftersom den springer ca 70 km/h.

Strutsen försvarar sig inte som många tror, med näbben, utan det är deras farliga sparkar som är livshotande för fiender. Den kan till och med sparka ihjäl ett lejon i närstrid.

Hoppas du har lärt dig något nytt som strutsen, välkomna hit om ni vill lära er ännu mer!