I Allt om Mat nr 15 2005 finns ett recept på goda Wallenbergare.
Det är bara att byta ut kalvfärsen mot strutsfärs.
Det är viktigt att både färs, ägg och grädde är iskallt vid tillagningen. Snåla inte på saltet. Biffarna ska ha ordentlig sälta.
Till 4-6 pers
- 600 g finmald kalvfärs
- 4 äggulor
- 4 dl vispgrädde
- 2 tsk salt
- 1 krm nymald vitpeppar
- 1 krm nymald svartpeppar
- 3 msk smör till stekning
Sky:
- 1 msk koncentrerad kalvfond
- 2 dl vatten
- ca 50 g smör
Tillbehör:
- Potatismos
- Kokta ärter
- Lingonsylt
Gör så här:
- Rör ihop äggulor och grädde. Lägg färsen i en skål och rör/vispa ner grädden i omgångar. Du kan ev använda en elvisp. För att hålla kylan kan bunken ställas i en större skål med isvatten. Smaksätt med salt och peppar.
- Smält smör i en stekpanna på medelvärme. Börja steka när smöret ”tystnar”. Forma lite större bollar av färsen med två skedar doppade i vatten och klicka ner dem i stekpanna. Det blir ca 12 biffar. Stek 3-4 min på varje sida, beroende på hur tjocka de är. Känn med fingret på biffen. Om mitten känns fast, så är de klara. Ytan ska vara ganska ljus.
- Kalvsky: Hetta upp kalvfond och vatten i en liten kastrull och smält smöret i den.
- Servera med hemgjort potatismos, kokta gröna ärter och lingonsylt.